Na globalnom tržištu hrane situacija se u posljednje vrijeme pogoršala zbog gršaka Zapada te uvođenja sankcija Rusiji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin i ocijenio da Zapad pokušava da svoje greške u ekonomskoj politi prebaci na Rusiju. “Svjedoci smo još jednog pokušaja naših partnera da sopstvene greške u oblasti ekonomije i energetike prebace na Rusiju i da o našem trošku ponovo rješavaju pitanja i probleme koji se u vezi s tim javljaju”, naveo je Putin.

 

On je dodao da se situacija na globalnom tržištu hrane primjetno pogoršala u posljednje dvije godine. “Greške u ekonomskoj, energetskoj i prehrambenoj politici razvijenih zemalja dovele su do naglog rasta cijena prehrambenih proizvoda u cijelom svijetu još prije dvije godine. A situacija se poslednjih nedelja samo pogoršava“, upozorio je Putin.

 

Putin je rekao da se nove sankcije uvode u uslovima minimalnih zaliha hrane u svijetu. “Blokira se rad preduzeća i logistika isporuke đubriva iz Rusije i Bjelorusije. A sopstvena proizvodnja đubriva na Zapadu opada zbog visokih cijena prirodnog gasa, što je takođe rezultat njihovih aktivnosti, zapravo, naših partnera na Zapadu”, naveo je on.