Kremast, lagan i ukusan – užitak od MALINA!
Predivan kolač sa keksom, šlagom i malinama. Uživat ćete u svakom zalogaju. Tako je mekan da podsjeća na sladoled.
Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
Za bijeli fil:
- 1 litar mlijeka
- 3 kom kesica pudinga od slatke pavlake
- 3 kašike brašna
- 6 kašika kristal šećera
- 6 kašika šećera u prahu
- 250 grama margarina
Za fil od malina:
- 600 grama malina
- 350 ml vode
- 250 grama šećera
- 2 kom kesice pudinga od maline
I još:
- 400 grama keksa
- šlag pjena
- mlijeko za šlag i po potrebi za namakanje keksa
Način pripreme je sljedeći:
Za bijeli fil, u jedan litar mlijek skuhajte pudig sa kristal šećerom – odvojite malo mlijeka pomješajte sa pudingom i brašnom, a ostatak stavite da zavrije sa kristal šećerom, zatim dodajte puding mješjate dok se ne skuha. Kad je puding kuhan dodajte mu umućeni margarin sa šećerom u prahu.
Za fil od malina – maline izmiksajte u blenedru ili izgnječite. Vodu stavite da zavrije sa šećerom, a pudinf pomjepajte sa malinama. Pa u vodu dodajte maline i puding mješajte dok se sve zajedno ne zgusne u puding.
Redanje – keks samo provucite korz mlijeko nemojte previše natapati, napravite sloj od keksa zatim pola bijelog fila stavite preko, na bijeli fil stavite cijeli fil od maline. Stavite u frižider da se stisne na kratko i onda preko stavite ponovo keks i ponovo bijeli fil. Umutite šlag premažite preko i ostavite kolač da se fino stisne.
Prijedlog: dublju tepsijju obložite sa prozirom folijom tako da krajevi vire preko, poredajte kolač i preko prekrite foliju pa prije služenja ukrasite sa šlagom. Na ovaj način kolač vam se neće razljevati a lakše ćete ga izvaditi.