Prema riječima brojnih vjernika , Sveti Roman je mjesto koje ispunjava sve želje , one dobronamjerne . Zanimljivo je to da su do sada zabilježeni neki slučajevi gdje bolesni uz redovne molitve i post izlaze iz ovog manastira zdravi.

 

 

Naime, ovaj manastir se nalazi u blizini Aleksinca, a u južnoj Srbiji već odavno vlada vjerovanje da se u manastiru Sveti Roman zaista događaju čuda, i da svetac kojem je on posveće ispunjava sve dobronamjerne molitve, kako smo već napisali na samom početku.

 

Inače, ovaj manastir je jedan od nastarijih srpskih manastira za koje je vezano vjerovanje o ostvarenju svih želja. Manastir Sveti Roman se nalazi u blizini Aleksinca, a po priči mnogih sveštenih lica, nastao je još s početka 9. vijeka, što znači da je stariji i od Hilandara i od Žiče, Sopoćana, Gračanice i mnogih drugih. S obzirom na to da ne postoji mnogo podataka vezano za ovo sveto mjesto, tako da je nepoznato ga je ustvari sagradio prvobitno zdanje, jer sadašnja manastirska crkva, koja je skromnog izgleda i veličine ustvari nije originalno izdanje.