Paradajz je tokom ljeta omiljena namirnica, a najviše ga jedemo u kombinaciji sa crnim lukom i krastavcem. Sada je trenutak da probate nešto novo i ljepše, a ukus će vas potpuno oduševiti.

 

Potrebno vam je

1 kg paradajza
2 paprike
2 veze peršuna
1/2 veze mirođije
4 lista nane
4 čena bijelog luka
1 kašika sirćeta
4 kašike ulja
2 kašičice šećera
1 kašičica soli

Priprema

Papriku, bijeli luk, nanu, mirođiju ljutu papriku, sirće, biljno ulje, šećer i so ubacite u blender i mutite dok ne dobijete jedinstvenu smjesu. Operite paradajz, pa ga prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim procijedite i skinite kožicu sa paradajza.  Isjecite svaki paradajz na 4 dijela. Paradajz ubacite u posudu u kojoj ćete služiti salatu i redajte po slojevima. Svaki sloj prelijte dobijenom marinaom i posipajući peršunom.

Pokrijte salatu folijom i ostavite da se marinira 2 sata na sobnoj temperaturi, a zatim dobro izmiješajte i stavite u frižider preko noći.