Zijevanje je najmisteriozniji fenom ljudskog tijela i dalje je predmet brojni istraživanja naučnika. Naime, bebe počinju da zijevaju još u materici a gotovo da nema živog bića koji to ne radi. Najčešće pomislimo da zijevamo jer nam se spava ili nam je dosadno međutim to uopšte nije istina. Istraživanja su pokazala da ovo nema nikakve veze sa nedostatkom sna ili dosadom.

 

“Postoje situacije kada osoba zijjeva a ni najmanje nije pospana”, napominju somnolozi. Do zijevanja dolazi kada smo u prostoriji koja je zagušljiva gdje je previše vruće ili nema vazduha a ponekad i kada smo zabrinuti. Također kada smo pod stresom mozak se ponovo pokreče i prerijeva. Nervni sistem odmah uključuje odbranu, a to je zevanje, pokušavajući da “ohladi” mozak.

 

Još je teže objasniti zašto je zijevanje tako zarazno. Prema jednoj teoriji, riječ je poznatom refleksu “oponašanja i empatije”. Bez obzira na uzrok, svi ljekari se slažu – zijevanje je veoma korisno! “Kada zijevate, disajni putevi se širom otvaraju, a mišići se opuštaju, nakon čega, na svega sekund, nastupa vrlo prijatno i po zdravlje korisno stanje polu-gubitka svijesti. Ovo pomaže da se ublaže stres i umor i stimuliše mozak.”