Budući da smo u danima posta, donosimo vam recept za posnu varijantu ovog fantastičnog jela odnosno posne sarme.

 

 

Potrebno vam je

1 glavica kiselog kupusa
2 šargarepe
1 dimljena riba
250 g pirinča
2 praziluka
2 crna luka
1 krompir
150 g mljevenih oraha
začini po želji

 

Priprema

Najprije propržite isjeckan luk i praziluk, pa dodajte rendanu šargarepu , krompir i prodinstajte. Za to vrijeme pirinač potopite u vodi i dodajte u tavu sa povrćem. Dinstajte nekih 10 minuta, začinite po želji. Sklonite sa šporeta, pa dodajte orahe i ribu koju ste isjeckali. Uvijte sarme, pa redajte u vatrostalnu ili zemljanu posudu. Poredajte i listove kupusa, pa prelijte vodom koju ste pomiješali sa malo začinske paprike. Pecite na 150°C oko 4 sata.