Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručio je da će biti velikih posljedica ako Finska i Švedska uđu u NATO. Rusija još nije navela o kakvim posljedicama se radi. Naime, Finska i Švedska zbog ruske invazije na Ukrajinu sve bliže ulasku u Sjevernoatlanstski savez. Članstvo u NATO-u podrazumjeva odricanje od dijela suvereniteta u pogledu donošenja odbrambenih i spoljnopolitičkih odluka” rekla je Zaharova.

 

Moskva je upozorila i Ameriku da bi moglo biti “nepredvidivih posljedica ako Amerika i saveznici nastave da šalju oružje Ukrajini, kako je objavio Vašigton post pozivajući se na ruski diplomatski izvor u SAD. “Pozivamo SAD i njihove saveznike da zaustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja implicira nepredvidive posljedice za regionalnu i međunarodnu bezbjednost”, rekao je ruski diplomatski izvor.

 

Do sada je Amerika poslala ili obećala da će poslati vojnu i drugu pomoć Ukrajini u vrijednosti oko 1.7 milijardi dolara. Ranije ovog mjeseca odobreno je slanje Ukrajni protivtenkovskih projektila džavelin koji su u vrijednosti od 100 miliona dolara.