Vjerovatno ste čuli od pojedinih baštovana kako je duboko sađenje paradajza apsolutno neophodno. Vjerovatno vam je čudno kada vidite da neko zatrpava rasad paradajza bukvalno do listova ali to je stvarno obavezno ako želite bolji prinos paradajza.

 

Naime donosimo vam dva načina kako možete da posadite paradajz koji će biti otporan na bolesti a donijeti veliki urod.

 

Bočno sađenje

Paradajz pušta korijenje gdje god mu je stabljika zakopana. Čim stabljika paradajza dodirne zemlju, ona će pustiti bijelo sitno korijenje. Paradajz preko korijenja uzima iz zemlje ono neophodno za rast i razvoj. Što dublje zakopate sadnicu paradajza, ona će razviti veći, jači korijen. Što više korijena ima, paradajz će moći da apsorbuje više hranljivih materija i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra. Ako rano posadite paradajz duboko u zemlju, on će ostati netaknut jer će ga zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljetnog mraza.

 

Sadnja

Postoje dvije metode pri dubokoj sadnji paradajza: metoda rupe i metoda rovova za sadnju bočno. Jarak treba da bude dubok oko 15 centimetara, sa dužinom koja odgovara dvije trećine visine biljke paradajza. Položite biljku paradajza na stranu pod blagim uglom tako da su gornji listovi izloženi, ispunjavajući zemljom oko stabljike. Biljka će vremenom da se ispravi rastući prema suncu. Nosači, poput greda ili drške, pomoći će paradajzu da raste uspravno.