PRHKI ČOKOLADNI KEKSIĆI – hrskavi omotač od kristala šećera daje mu još veći užitak!

Od ove smjese možete dobiti toliko keksića da ćete čitavu sedmicu biti bez brige od pojave iznenadnih gostiju. Vi ćete jednostavno poželjeti da u njima uživate svako jutro uz šoljicu kafe.

Sastojci za 60 komada keksa:

  • 200 grama glatkog brašna
  • 50 grama šećera u prahu
  • 120 grama maslaca
  • 30 grama kakaa
  • prstohvat soli
  • 2 kašike mlijeka
  • 20 grama tamne čokolade
  • 2-3 kašike kristal šećera (za valjanje)

 

Priprema

Čokoladu istopite u mlijeku na  laganoj vatri. Ostavite  da se malo prohladi. U zdjeli izmiješati maslac izrezan na listiće, šećer u prahu i malo  soli. Izmutite viljuškom pa dodajte otopljenu čokoladu.

Onda  dodajte brašno prosijano zajedno sa kakaom i zamijesite tijesto. Ne mijesite dugo, dovoljno da se sastojci povežu.

Tijesto podijelite na 2  dijela i svaki formirajte u valjak promjera 5 cm. Blago stisnite oblikovani valjak istovremeno s lijeve i desne strane prema sredini da bi se tijesto povezalo i ostalo rupičasto. Umotajte u prozirnu foliju i spremite u frižider na sat vremena.

Zagrijte rernu  na 180°C. Obložite lim sa pek papirom. Izvadite valjke iz frižidera i režite oštrim, glatkim nožem na kriške debljine 5-6 mm.

Režite  bez razdvajanja po par komada, prstima pridržavajte da se ne odvoje, i tako spojene ostavljajte sa strane. Kada ste sve izrezali, svaku spojenu cjelinu ponovo uvaljajte u šećer,ali pazite da se čista strana ne zašećeri.

Pažljivo razdvojite izrezane kriške da glatka strana ostane čista i slažite  na lim. Ne pravite  veći razmak jer se neće raširiti. Pecite  keksiće 12-15 minuta. Onda ih ohladite i spremite u limenu kutiju.