Prelijepa poslastica sa bliskog istoka – Arapski kolač
Arapi zaista imaju jako dobru kuhinju a naročito kada se radi o desertima, tu su veliki eksperti. Ovaj kolač je pravo slatko zadovoljstvo koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci:
3 pune kašike maslaca ili masla biljni mrs
pola šolje šećera
3 jaja
na vrh kašikice praška za pecivo
1 kašika vanilin extrakta
pola šolje brašna
Preliv:
pola šolje otopljenog maslaca (biljnog mrs)
pola šolje meda
malo cimeta
pola šolje šećera
pola šolje badema sječenog na listice
Način pripreme:
Umutite jaja, šećer i vanilin extrakt, dodajte otopljen maslac pa opet mutite.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa ponovo umutite. Istresite u neku manju tepsiju pa pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na peć stavite maslac pa ga otopite. Maslacu dodajte i šećer i med pa kuhajte minut – dva.
Dodajte bademe i cimet pa sve promješajte. Istresite preko kolača, fino rasporedite preliv i vratite u rernu na jos 15-20 minuta.
Gotov kolač izvadite iz rerne, ohladite i isjecite na željene komade.