Kao mlada židovka Cole je pobjegla iz Austreije 1939. godine u Englesku na početku Drugog svjetskog rata. Nekoliko godina kasnije postala je majka u 18. godini , međutim kćerku je morala dati na usvajanje. Iako joj nikada više nije bilo dopušteno da se vidi ili čuje sa kćerkom ona je bila primorana bila da nastavi svioj život.

 

 

Međutim, njena kćerka Sonya Grist je vjerovala da je njena biološka majka mrtva. Gristin sin Stephen je došao do nekih saznanja, pa je ispričao: “Otkrio sam da Gerda, biološka majka moje majke, ima posinka i kontaktirao sam ga na Facebooku: ‘Nedostaje mi još jedna informacija. Trebam samo Gerdin smrtni list…možete li mi pomoći oko toga?’ A on je rekao: ‘Nećeš pronaći njenu smrtovnicu jer je još živa i živi u staračkom domu u Kanadi.’ A ja sam promislio: ‘ O moj Bože! Majka moje majke je još živa i ima 97 godina i puni 98 (u subotu)!’” .

 

Stepen i Sonya otputovali su u Toronto i pronašli dom, a video koji pokazuje kako majka i kći dijele emotivan zagrljaj je rasplakao mnoge.