Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponudio je danas Rusiji da bivšeg poslanika stanke Opoziciona platforma Za život, Viktora Medvedčuka razmjeni za Ukrajince koje je zarobila ruska vojska. Naime, Zelenski je u video obraćanju rekao da se Medvedčuk, koga smatraju za saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, krio 48 dana i da je uhvaćen prilikom pokušaja da napusti Ukrajinu.

 

Ono što je ocijenio kao posebno cinično je to što je Medvedčuka koristio vojnu kamuflažu. ” Pokušao je da se tako preruši. Takav ratnik. Takav patriota. Pa, ako je Medvedčuk sam odabrao vojnu uniformu za sebe, onda potpada pod ratna pravila “- rekao je Zelenski. Šef Službe bezbjednosti Ukrajine Ivan Bakanov potvrdio je da se Medvedčuka uhapšen.

 

Kijev Medvedčuka sumnjiči za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine. U Ukrajini se smatra saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, te da je Putin kum njegove najmlađe kćerke te da su lični prijatelji.