Građanima kojima ističe sedam mjeseci od primljene treće doze vakcine protiv korona virusa za sada mogu da putuju po zemljama Evropske unije. Međutim potrebno je provjeriti pravila svake pojedinačne zemlje. Trenutno u Evropi važi pravilo da nakon treće doze ne postoji vremenski period ograničenja. Dakle, ko god je primio treću dozu vakcine može da putuje u bilo koju zemlju EU, ali vidjećemo da li će se to pravilo promijeniti – rekao je za medije direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

 

Naime, kada je riječ o onima koji su primili drugu dozu vakcine, Jovanović je naveo da to zavisi od zemlje do zemlje i da u najvećem broju država važi 270 dana, a u nekim i duže, do godinu dana. Savjetovao je građanima da prije putovanja u zemlje EU provjere na sajtovima tih zemalja kakva su pravila za ulazak, jer u svakoj važi drugačije pravilo.

 

Jovanović je podsjetio da se Evropski digitalni zeleni certifikat može izvaditi na dva načina, a kako je rekao, najlakše je preko portala elektronske uprave.