Od 1.janura poskupljene cigareta. Akciza na sve cigarete se povećava, što znači poskupljene za 10 dinara.

Pušače u Srbiji pored ostalih poskupljena ni ovo neće zaobići.
Nakon ovog poskupljena, kutija najjeftinijih cigarate moći će se kupiti za 310 dinara,a najskuplja će idi do 600 dinara.

Pušače u Srbiji uskoro očekuje još jedno poskupljenje cigareta. Akciza na sve vrste cigareta povećava se od 1. januara što znači da će poskupjeti za 10 dinara.

Od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju dva puta godišnje. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo i posljednje bilo u julu ove godine. Podizanje cijena kutija cigara trajaće sve do 2025. godine, piše Blic Biznis.

Cilj ovih izmjena i poskuljenja je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umjesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 eura na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 eura po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrijednost promeniti još šest puta.

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji cijenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 eura, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duhan jeftiniji pa tako se u Austriji prosječna cijena po paklli kreće 5,1 euro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90 , Sloveniji 3,69 a u Italiji 4,90 eura dok je u Bugarskoj samo 2,5 eura.

Akcize i na elektronske cigarate neće zabići, tako da se cijena elektoronskih cigareta povećava za dinar po milimetru punjenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here