Nezdrav život i stres su najveći uzročnici koji dovode do toga da proradi štitna žlijezda. Štitna žlijezda lučui hormnone koji utiču na brojne hormione koji su važni poput metabolizma, rasta i razvoja, rada srca, nivoa glukoze u krvi, kao i na održavanje trudnoće.

 

Naime, osobama koje pate od bolesti štitne žlijezde stručnjaci su dolazi par savjeta, a to su:

Pijte dovoljno vode
U toku dana unosite dovoljno vode kako vam tijelo ne bi dehidriralo. Opšta preporuka jeste da na dnevnom nivou unosite između litar i po i dva, tačnije osam čaša ove tečnosti.

Unosite više joda
Na prvom mjestu, jod je značajan mineral za funkcionisanje ove žlijezde. Zato vodite računa da vam je ishrana bogata jodom. Ananas, brokoli, jodirana so, tuna, jaja i suhe šljive su samo neke od namirnica koje sadrže ovaj važan mineral

Izbjegavajte alkohol i kofein
Smanjite unos alkoholnih pića, a ukoliko pijete kafu vodite računa da ne pretjerujete. Nije preporučljivo da konzumirate više od 400 miligrama kofeina dnevno, koliko je maksimalna preporučena doza, što je otprilike oko tri šoljice ovog napitka.

Recite ”ne” masnoći i šećeru
Izbjegavajte prženu hranu, kao i hranu bogatu šećerom. Na ovaj način ćete da izbjegnete upalu štitne žlijezde, kao i druge zdravstvene komplikacije.