Pokojna prva dama jugoslavije ispričala je jednom prilikom kako ju je maršal tito pitao da postane njegova supruga. Njihov poslovni odnos vrlo brzo je prerastao u ljubav , a par se u tajnosti zakleo na vječnu ljubav pet godina kasniej u aprilu 1952. godine, imala je 28 godina a Tito 60 godina.

 

Doktor Aleksandar Matunović, lični ljekar pokojnog predsjednika Jugoslavije, u svojoj knjizi „Jovanka Broz, Titova suvladarka“ zapisao je njenu ispovijest o tome kako se osjetila nakon što ju je Broz zaprosio.

 

 

” Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa, ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima! Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla je Jovanka. ” Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću “– riječi su kojima je on pitao Jovanku da postane njegova supruga.