NEZAMJENLJIVE ČOKOLADICE SA KREM SIROM I BADEMIMA – domaća čokolada koja će vas odma osvojiti!

Čokoladice sa krem sirom su pravo umijeće za koje ne treba posebna vještina samo malo vašeg vremena. Morate priznati da je domaće najukusnije.

Sastojci:

1 šolja badema, (od 250 ml)  grubo naseckanih
1/3 šolje smeđeg šećera
1 1/3 šolje usitnjenih zobenih pahuljica
1/3 šolje sjemenki suncokreta
1/4 kašičice soli
1/2 šolje neslanogmaslaca, otopljenog
225 gr krem sira
1/3 šolje šećera od šećerne trske
1 jaje
2 kašikice masne kisele pavlake
1 kašikica ekstrakta vanile
280 gr čokolade, nasjeckane

Priprema:

U čistoj tavi propržite nasjeckane bademe nakratko na srednjoj temperaturi dok malo ne porumene, 4 minute. Miješajte često da ne zagori. Sklonite sa ringle . Kada se ohlade ubacite ih u blender, pa dodajte i zobene pahuljice, 1/3 šolje smeđeg šećera, sjemenke, maslac i so. Sve izmiksajte dok se sastojci ne spoje . Smjesu podijelite u nauljene ili papirnim korpicama obložene kalupe za mafine (24i kalupa). Dobro pritisnite prstima da smjesa ulegne. Ova smjesa će zauzeti gotovo polovicu svakog kalupa. Ostavite je sa strane.
Zagrijte rernu na 180C. U većoj posudi umutite : krem sir i 1/3 šolje šećera – sve  dok smjesa ne postane glatka, do 2 minute. Dodajte jaje, vanilu i pavlaku pa mutite dok se sve ne sjedini. Podijelite dobijenu mješavinu na 24 mini kalupa, preko smjese sa bademima. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Izvadite ih iz kalupa, i ostavite na hlađenje. Poslije ih stavite u frižider da se dobro stisnu  ako želite ledene kocke .
Čokoladu otopite na pari (možete dodati i cimet). Umačite pripremljene kolačiće u otopljenu čokoladu i redajte na masni pek papir . Vratite u frižider da se čokolada skroz stegne – oko sat vremena.