Lubenica je popularno ljetnje voće koje se konzumira tokom toplih dana. Osim što je osvježavajuća prepuna je vitamina i hranljivih sastojaka. Lubenica pomaže kod:

 

Snižava krvni pritisak

„Budući da citrulin pomaže u otvaranju i opuštanju krvnih sudova, može da poboljša protok krvi i smanjiti krvni pritisak“, kaže Šapiro. Ako ostanete pravilno hidrirani, takođe može da pomogne u poboljšanju krvnog pritiska jer tako pomažete srcu da efikasnije pumpa krv u mišiće.

Poboljšava probavu

„Vlakna su važna za probavu jer dodaju masu stolici, što olakšava prolazak“, kaže Šapiro. Iako lubenica ne sadrži puno vlakana , oko jedan gram po komadu, visok sadržaj vode može da pomogne u poboljšanju probave.

 

Održava hidrataciju

„Lubenica srednje veličine sadrži oko 92 odsto vode, tako da je izvrsna opcija kada je u pitanju hidratacija“, kaže Elizabet Bejl iz „E.B.Nurition“. Voda je važan dio za funkcionisanja organizma. Zapravo voda čini 60 odsto našeg tjelesnog sastava, što objašnjava zašto ima glavnu ulogu u skoro svakom organizmu.

Sadrži esencijalne vitamine

Lubenica sadrži mnoge vitamine koji su potrebni vašem tijelu, uključujući vitamin A, C i B6. Takođe, lubenica sadrži i magnezijum koji pomaže u regulaciji rada mišića i nerava.