MAKEDONSKI KOLAČ S MAKOM – okus koji nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Nije šala – ovaj makedonski kolač je zaista divan. Za sve ljubitelje poslastica s makom, ova je pun pogodak!

Potrebno:

  • 4 kom jaja
  • 2 žlice maka
  • pecilni prašak
  • 8 žlica šećera
  • 5 žlica pšeničnog griza
  • 12 žlica mlijeka
  • 12 žlica ulja

Sirup:

  • polovica limuna
  • 6 dl vode
  • 420 g kristal šećera
  • kesica vanilin šećera

Postupak:

Umutite pjenasto šećer i jaja, nalijte mlijeko i ulje i sjedinite smjesu. Izmiješajte brašno, mak, griz i pecilni prašak, a onda dodajte u smjesu sa jajima.

Smjesu izlijte u pleh podmazan puterom i stavite u rernu na 180 stepeni oko 20ak min. Ostavite da se ohladi i narežite.

Za sirup skuhajte vodu sa obje vrste šećera, oko 15ak min i onda umiješajte limunov sok i dok je vruće prelijte ohlađen kolač.