Bitka za Kijev bila je historijska pobjeda za Ukrajince , pobjeda za slobodu koju je dobio ukrajinski narod uz pomoć Amerike i njihovih saveznika rekao je predsjednik Amerike Bajden. ” Sada moramo ubrzati paket pomoći kako bismo pomogli pripremiti Ukrajinu za rusku ofanzivu koja će biti ograničenija u smislu geografije, ali ne i u smislu brutalnosti.”

 

” SAD i njihovi saveznici ‘kreću se što je brže moguće’ kako bi osigurali oružje ukrajinskim snagama ” rekao je najavljujući još 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini. Paket će uključivati tešku artiljeriju, desetine haubica, 144.000 komada municije i taktičke dronove, dodao je kako će nova oprema biti poslana direktno na ratište slobode.

 

” Nijedan brod koji plovi pod ruskom zastavom, ili koji je u ruskom vlasništvu ili kojim upravljaju ruski interesi, neće moći pristati u američkoj luci ili pristupiti našim obalama. Nijedan, nijedan” , napomenuo je i najavio novu rundu sankcija privatnim bankama i mreži pojedinaca za koje administracija utvrdi da pokušavaju pomoći Rusiji u izbjegavanju sankcija.