Neodoljivi tradicionalni kolač tri leće, svi ga vole, a evo i kako se pravi.

Neke stvari jednostavno morate probati, jer ih riječima ne možete opisati…

Sastojci:

6 bjelanaca
6 žumanaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Preliv:
400 ml slatke pavlake
350 ml kondenzovanog mlijeka
800 ml mlijeka

Karamel:
300 g šećera
300 ml slatke pavlake
malo mljevenih oraha za ukras

Način pripreme:

Bjelanca odvojiti od žumanaca, pa sa šećerima umutiti u čvrst šlag. Potom dodavati jedno po jedno žumance i izmiksati. Sa špatulom umješati brašno pomješano sa praškom za pecivo, pa izliti u pleh obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni 20.tak minuta. Izvaditi patišpanj iz pleha i izbockati ga sa obje strane.

Slatku pavlaku zagrijati i sipati u pleh. Zatim ponovo staviti patišpanj u pleh, s tim da sad donja strana bude gore. Obično mlijeko i kondenzovano zagrijati i preliti preko. Patišpanj će ga brzo upiti. Za to vrijeme spremiti karamel preliv. Na laganoj vatri otopiti šećer,pa dodati slatku pavlaku. Kuhati na laganoj vatri da se sve lijepo otopi.

Preliti preko kolača koji je upio preliv. Malo prohladiti, pa posuti sa orasima.Ovo nije baš neophodno, ja sam htjela da ga malo ukrasim, ali nije bilo potrebe. Potom kolač staviti u frižider, pa kasnije sjeći na kocke.