Svaka domaćica kada pomisli na prženje hrane , prva asocijacija je čišćenje kuhinje od ulja koje je prskalo na sve strane. Međutim, postoje jednostavni trikovi kojim se prskanje ulja može spriječiti, a rijetko koja domaćica zna za njih.

 

Temperatura

Temperaturu možete provjeriti pomoću komadića hljeba, tosta ili umakanjem drvene varljače ali nijedan od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti. Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja uzeti dobar termometar za kuhanje koji će vam uvijek tačno reći kada je ulje spremno.

 

Začin prije hrane

Trik koji sprječava prskanje ulja je krajnje lak – čim u tavu dodate ulje, prije nego što se zagrije, dodate i malo soli, a hranu prije prženja dobro osušite. Važno je da namirnice koje stavljate na zagrijano ulje ne budu vlažne, jer upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja. Prosušite ih i lagano, uz pomoć špatule, spuštajte u tavu, sa što manje visine.