U ovom postu se treba napomenuti da ugoj biljaka nije težak posao ali traži veliku pažnju. Mnogi su vjerovatno pokušali kod kuće uzgojiti limun a neki ananas. Ako ste u onoj kategoriji koji do sada nisu sadili ništa predlažemo vam da zasadite sebi ljekoviti nar.

 

Ovaj postupak trebate slijediti. Kupite jedan nar koji je dobro zreo i skinite koru sa nejg. Uzmite nekoliko sjemenki. Sjemenke stavite u zdjelicu i ostavite da se suše dvadeset četiri sata na sobnoj temperaturi. Nakon tih 24 sata sjemenke stavite u čašu nehlorisane vode i ostaviti narednih četrdeset osam sati. Jako je važno da vodu mijenjate na dvanaest sati.

 

Pripremite saksiju u koju ćete nasuti mješavinu pijeska i treseta jedan naspram jedan. Sjemenke zatim izvadite iz vode i zasadite u saksiju oko 2 centimetra dubine. Preko saksije stavite foliju koju treba skidati svakog dana bar na jedan sat. Nakon sedam do deset dana nakon sadnje se pojavljuju prvi izdanci. Kada se pojave prvi listovi zasadite nar u veću saksiju sa standarnim zemljištem.