Banka Rusije je nastavila sa kupovinom zlata ali ono što je važno jeste regulator po fiksnoj cijeni od 5000 rublji za 1 gram zlata a to povećava mogućnost Rusiji da se vrati zlatnom standardu po prvi put nakon 1 vijeka.

 

Naime, banka Rusije je povezala rublju sa zlatom, nakon što im je ponuđena kupovina zlata od ruskih banaka po fiksnoj cijeni od 5.000 rubalja po gramu, pošto zlato trguje u američkim dolarima. Također, ovu vezu možemo da vidimo na djelu od petka 25. marta kada je banka Rusije objavila fiksinu cijenu. U to vrijeme se rublja trgovala za 100 za američki dolara, ali je od tada ojačala i približava se 80 za američki dolara.

 

Sada rublja ima donji prag u odnosu na američke dolare. Ali i zlato ima donji prag jer je 5000 rubalja po gramu 155.500 rubalja po troj unci zlata sa donjom oko 80 RUB/USD. Osim toga sa novim povezivanjem zlata i rublja, ako rublja nastavi da jača na primjer zbog potražnje stvorene obaveznim plaćanjem energije u rubljama” to će se da odrazi na jačoj cijeni zlata.