Poznati doktor Vojislav Perišić promoviše zdravu ishranu , a nedaovno je podijelio i jednostavan recept za domaću bozu.

 

 

“Pet litara vode skuhajte sa 500 grama kukuruznog brašna, jednom kockom svježeg ili kesicom suvog kvasca, i 200 grama šećera”, objasnio je gastroenterolog. “Kažu da bi trebalo 400, ali ne treba vam više od 200. Šećer malo karamelizujte da bi boza dobila boju, pa je onda kuhajte i ohladite. Neka stoji nekoliko dana u hladnom špajzu ili frižideru, najbolja je poslije petog dana. Tada počinje fermentacija, tek je tada pijte, nakon toga počinje više da kisi zbog fermentacije. Boza može da stoji ukupno deset dana u frižideru”, rekao je on.

 

Doktor je naglasio da boza sadrži B vitamine, odlične za nervni sistem. Takođe, pošto u bozi ima kvasca, a on je prepun probiotskih kvasnica koje potpomažu crevnu floru, ovaj napitak je idealan za probavu.