ČOKOLADNI ŠARENI KOLAČ – ukus će vas oduševiti !

Čokoladni kolač sa tri fila od toga dvije vrste čokolade ga čine naprosto savršenim , sočni mi mekim i nećete mu moći odoljeti !

Biskvit:

6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
80 gr maslaca
3 kašike čokolade u prahu
100 gr naribane tamne čokolade

Krema:

1,5 L mlijeka
10 kašika gustina
2 kašike brašna
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr maslaca
200 gr mliječne čokolade

Sirup:

3 dl vode
2 vanilin šećera
200 gr šećera

Priprema kreme

Stavite litar mlijeka na laganoj vatri .  U drugoj posudi pomiješajte sve navedene  suhe sastojke sa ostatkom mlijeka. Miješate  da nema grudica, dodajte u lonac već toplim, mlijekom. Miješajte neprestano kremu  na srednje jakoj vatri sve dok krema ne prokuha i dobije željenu gustoću. Ostavite da se malo ohladi.

Priprema biskvita

Umutite jaja sa šećerom i vani. šećerom. Onda dodajte  sve ostale sastojke pa špatulicom  lagano miješajte sve dok ne postane jednolična . Pripremite tepsiju  tako da je obložite masnim papirom za pečenje

Uspite smjesu za biskvit u tepsiju  zagladite i  stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni  na 200 °C oko 20-25 minuta.  Pečeni biskvito stavite sa strane da se skroz ohladi.

U međuvremenu pripremite sirup za prelijevanje tako što ćete sve sastojke staviti u lonac  na laganoj vatri  da se šećer istopi. Ne treba da sirup prokuha, bitno je samo da se šećer isstopi. Vrućim sirupom prelijte skroz ohlađeni biskvit.

U ohlađenu kremu dodajte maslac i umutite mikserom u jednu kompaktnu kremu. Pola  kreme namažite ravnomjerno po biskvitu. U drugu polovicu dodajte rastopljenu čokoladu i izmiješajte.

Drugu polovicu kreme premažite po prvoj polovici. Po kremi lijepo premažite umućeno slatko vrhnje pa dekorišite  naribanom bijelom čokoladom .

Prije nego ga serviarte ostavite ga u frižideru  najmanje 4-6 sati prije .