ČOKOLADNI ŠARENI KOLAČ – ukus će vas oduševiti !
Čokoladni kolač sa tri fila od toga dvije vrste čokolade ga čine naprosto savršenim , sočni mi mekim i nećete mu moći odoljeti !
Biskvit:
6 jaja
6 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
80 gr maslaca
3 kašike čokolade u prahu
100 gr naribane tamne čokolade
Krema:
1,5 L mlijeka
10 kašika gustina
2 kašike brašna
12 kašika šećera
1 vanilin šećer
200 gr maslaca
200 gr mliječne čokolade
Sirup:
3 dl vode
2 vanilin šećera
200 gr šećera
Priprema kreme
Stavite litar mlijeka na laganoj vatri . U drugoj posudi pomiješajte sve navedene suhe sastojke sa ostatkom mlijeka. Miješate da nema grudica, dodajte u lonac već toplim, mlijekom. Miješajte neprestano kremu na srednje jakoj vatri sve dok krema ne prokuha i dobije željenu gustoću. Ostavite da se malo ohladi.
Priprema biskvita
Umutite jaja sa šećerom i vani. šećerom. Onda dodajte sve ostale sastojke pa špatulicom lagano miješajte sve dok ne postane jednolična . Pripremite tepsiju tako da je obložite masnim papirom za pečenje
Uspite smjesu za biskvit u tepsiju zagladite i stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečeni biskvito stavite sa strane da se skroz ohladi.
U međuvremenu pripremite sirup za prelijevanje tako što ćete sve sastojke staviti u lonac na laganoj vatri da se šećer istopi. Ne treba da sirup prokuha, bitno je samo da se šećer isstopi. Vrućim sirupom prelijte skroz ohlađeni biskvit.
U ohlađenu kremu dodajte maslac i umutite mikserom u jednu kompaktnu kremu. Pola kreme namažite ravnomjerno po biskvitu. U drugu polovicu dodajte rastopljenu čokoladu i izmiješajte.
Drugu polovicu kreme premažite po prvoj polovici. Po kremi lijepo premažite umućeno slatko vrhnje pa dekorišite naribanom bijelom čokoladom .
Prije nego ga serviarte ostavite ga u frižideru najmanje 4-6 sati prije .