Rat u Ukrajini donijeo je veliki broj problema u cijelom svijetu. Veliki porast cijena namirnica, nafte i gasa desile su se širom Evrope. U medjima se pojavila sada i najnovija izjava ministarke finansija Sjedinjenih američkih država, Dženet Jelen koja je rekla kako bi uvođenje potpunog embarga na izvor ruske nafte mogao da dovede do toga da cijene još više i brže rastu.

 

“Problem sa blokiranjem izvoza nafte iz Rusije je u tome što su mnoge zemlje, posebno u Evropi, veoma zavisne od nje. I vjerovatno ćemo vidjeti da će cijene skočiti u nebo ako uvedemo potpunu zabranu nafte”. Nešto ranije šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla kako je već peti po redu paket sankcija spreman na Rusiju, ali da on nije poslednji, a prema njenim riječima, Evropska unija bi trebala malo više pažnje da obrati na naftu kao i na prihode koje dobija Rusija od njihove prodaje.

 

U mjesecu maju je Saudijaska Arabija podigla cijenu za isporuku nafte u svim regionima, pa je tako Saudi Aramco, koja je nacionalna nafta kompanija, povećala cijenu tranzita Arab Light prema Aziji sljedećeg mjeseca i 4.40 dolara na 9.35 doalra po barelu, kako pišu tamošnji mediji.