U ovom postu pišemo o odnosima Srbiije i Hrvatske koji nikad nisu bili na zavidnom nivou. Uvijek su tu otrovne strelice, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trudio je se da se odnosi stabilizuju ali to nije uspjelo. Tako da mu u prilog neće ići ni podizanje optužnice protiv 4 visoka Hrvatska oficira koji su optuženi od strane Srbije za ratne zločine u proteklom ratu.

 

Također, oglasio se i Hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je rekao kako je ovaj potez Srbije u najmanju ruku neinteligentan. U ovoj optužnici stoji da su ova 4 oficira 7. i 8. avgusta 1995 godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica iz Krajine, i to na mjestu Petrovačka cesta kod Bosanskog Petrovca, što se i stvarno desilo.

 

Ove optužnice su se dogodile uprkos našim višegodišnjim nastojanjima da ih uvjerimo da se ne igraju s vatrom i da će ih to koštati, a tako se sada i ispostavlja. Ja mogu do određene mjere stvari retorički držati pod kontrolom. Međutim tada onda dođe ovo iz Beograda i kako da onda objasnim da vodimo dobronamjernu politiku, ljudi jednostavno ne žele kompromise i slične stvari. Neće nikad ući u Evropsku uniju na ovakav način. Braćo Srbi, pamet u glavu”, rekao je predsjednik Hrvatske, i dodao je da će sad vjerovatno biti ustaša. “Dok sam prošle sedmice bio Srbin”.