Mnogi ljudi opalo lišće pale kako bi se oslobodili i očistili dvorište. Osim što ovim zagađujete okolinu, suho lišće možete iskoristiti na bolji način.

 

Naime, preporuka baštovana da se suho lišče ne sklanja sa zamljišta jer: štiti korjenje biljaka od smrzavanja; postaje rastresito zemljište kroz koje prolazi vazduh i voda, a korjenje može slobodno da se razvija;
Poslije povlačenja snijega, zemlja koja se nije smrzla, dobro upija otopljeni snijeg; ne dozvoljava da vlaga ispari iz tla, sprječava pojavu erozije; prirodni materijal, truljenjem postaje dragocjeno đubrivo koje gliste obožavaju.

 

Ako lišće ostavite na zemlji , poslije par godina zemlja postaje tamnija, rastresita i vlažna. Ukoliko vam opalo lišće smeta na travnjaku, baštovani predlažu da ga pokupite i stavite na jednu gomilu na koju možete da stavite i reznice ruža, ostali otpad iz bašte, ali i iz kuhinje. Dodajte dosta soli i ostavite da se stoji do proljeća. Postepeno lišće će da truli i da se pretvara u divnu kompost koja postaje prava snaga vaše bašte.