Sve domaćice će se složiti da je u tokku sunčanih dana sve lakše. Imamo više energije, odmorni smo i više kučanskih poslova moze se uraditi kao na primjer pranje tepiha. Procedura je jednostavna iznesete tepih u dvorište, natopite ga vodom i sredstvima za čišćenje oribate i ostavite da se suši.

 

Međutim s dolaskom hladnijih dana to više nije moguće pa se mnoge domaćice pitaju kako da očiste tepihe. Srećom postoje neki trikovi pomoću kojih će vaši tepisi da budu čisti.

 

Boraks i eterično ulje

Za čist tepih koji miriše po vašem ukusu, pomiješajte 100 ml boraksa i 15 kapi omiljenog eteričnog ulja. Četku za tepihe umočite boraks i istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, pa tepih temeljno usisajte.

Čišćenje sodom bikarbonom i sirćetom

Po tepihu pospite sodu bikarbonu, kako biste “izvukli” prljavštinu i uklonili neprijatne mirise. Uzmite pamučnu krpu, natopite je sirćetom, pa prebrišite cijeli tepih i ostavite 15 minuta. Preostalo vam je samo da usisate tepih, kako biste pokupili ostatke sode, a on će zablistati kao da ste ga tek kupili.