Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel je i dalje uvjerena u svoju odluku da ne podržava ubrzani ulazak Ukrajine u članice NATO koja je donijela 2008. godine. Ovo je za DPA izjavio predstavnik bivšeg šefa njemačke vlade. “Bivša kancelarka Angela Merkel podržava njene odluke u vezi sa samitom NATO-a u Bukureštu 2008. godine“ ovako se navodi u saopštenju.

 

Međutim, Vlodomir Zelenski se ne slaže sa njenom odlukom. Prethodo je on pozvao nju i bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija da posnete Buču i vide do čega je to dovela politika ustupaka Rusiji.

 

Naime, prema njegovim riječima, za to je planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ Zbog toga u tom kontekstu, zapadne zemje su uvele oštre antiruske sankcije. Nakon početka specijalne operacije, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao NATO da hitno primi njegovu zemlju u tu organizaciju međutim do toga još uvijek nije došlo. Koje je vaše mišljenje povodom ovoga, pišite nam svoja mišljenja u komentarima ispod ovog posta.