Prošlu pa i ovu godinu obilježila je pandemija korona virusa koja je promijenila živote svih nas. Međutim sada je se pojavio novi soj , delta soj koji je zabrinuo mnoge.

 

Naime, član Kriznog štaba dr Predrag Kon odgovorio je na pitanja koja muče mnoge ljude. Kako kaže oni kojiji su vakcinisani protiv korona virusa treba da se paze te da se pridržavaju svij mjera i nose maske. ” Nama su bolnice pune nevakcinisanih. Beograd je prešao 50 odsto vakcinisanih sa dvije doze. Mi ne treba da čekamo kraj pandemije u svijetu. Mi možemo da kažemo da je sve gotovo kad nas 70 odsto bude vakcinisano. Naš problem je što nam je malo mladih ljudi vakcinisan. Isti problem ima i Velika Britanija. Za to krivim višedecenijski uticaj društvenih mreža”

 

U vezi sa delta sojem, od kojeg cjeli svijet s pravom strahuje Dr Kon ističe da oni koji su primili neku od vakcina nemaju razloga za strah.

Delta soj više zaražava nego prethodni. Vakcinisani ne treba da se plaše. Studije su pokazale da su vakcine efikasne i za delta soj. Nemam informaciju da je delta soj stigao kod nas. Znamo da je ušao u Sloveniju i Hrvatsku, gdje nije pokazao sposobnost brze transmisije. Jasno je da će i kod nas stići. “– dodaje Kon.