ZAPEČENI KROMPIR SA KARMELIZIRANIM LUKOM – neodoljivi način pripreme koj idonosi pregršt ukusa!
Predivan zapečeni krompir sa lukom pripremljenim na poseban način, morate ga probati!
Potrebno vam je :
2 kašike maslaca
3 glavice luka ( luk narezan na kolutove)
3 čehna bijelog luka
1 kašika smeđeg šećera
1 kašika aceta balsamica
8 jaja
1,5 dcl slatkog vrhnja
2-3 kašike maslinova ulja
3 krompira ( narezana na tanke ploške)
Način pripreme:
Na vrućem ulju ispržite tanko narezane ploške od krompira i ostavite ih sa strane na kuhinjskom papiru da se malo ocijede.
Luk propržite na maslacu. Nakon par minuta dodajte sitno sjeckani bijeli luk. Pržit na laganoj vatri petnaestak minuta , povremeno miješajući. Kad luk omekša dodajte mu šećer i aceto balsamico.
Kuhajte sve nekoliko minuta dok se šećer ne otopi ( 5 minuta). Maknite luk sa vatre te posolite i pobiberite. Zagrijte ulje u tavi , na njega složite krompir, luk i dodajte umućena jaja pomiješana sa slatkim vrhnjem, biberom i soli. Jaja prelijte preko krompira i luka te jačinu vatre smanjite. Jaja nek se peku dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad budu gotova, izvadite ih iz tave i ostavite da odstoje min. Jaja isijecite na šnite i pospite sitno sjeckanim listom peršuna.