ZAPEČENE TIKVICE POSTAJU PRAVI SPECIJALITET KADA IM DODATE OVAJ UMAK- OVO JELO TOLIKO JE DOBRO DA MU NE TREBA NIKAKVO MESO !

Tikvice su uvijek dobar izbor a pogotovo u vrijeme ljetnih dana kada vladaju nesnošne vrućine. Zapečene tikvice postaju ukusan a u isto vrijeme i veoma lagan obrok u kojem će svako uživati!

 

Potrebni sastojci :
2 manje tikvice
malo maslinovog ulja
100 gr riže
500 ml povrtnog temeljca
1 luk
150 gr miješanog povrća (graška, mrkve, kukuruza)
nekoliko kapi umaka (bešamel ili po vašem izboru)

100 g naribanog sira (goude)

sol, biber

Postupak pripreme:
Operite tikvice, te ih prerežite na pola po dužini i izdubite sredinu .
Brodiće od tikvica stavite u namašćen lim za pečenje, pokapajte ih maslinovim  uljem i pecite 10 min  na 180 stepeni.
Isperite rižu, skuhajte je u temeljcu i dobro je procijedite. Ogulite luk, nasijecite ga na kockice i propržite ga na ulju dok ne dobije zlatnu boju .
Dodajte mu  narezanu izdubljenu sredinu od tikvca i ostalo povrće. Poslije kratkog prženja dodajte rižu, začinite željenim umakom (najbolji je bešamel), posolite i pobiberite.
Zatim napunite brodiće od tikvica povrćem iz tave. Stavite po povrću naribani sir i stavite da se peče.  Zapecite dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju .