Mini kolačići, prhki i savršeni…

Za potpun užitak zaslužna je kombinacija džema od kajsija i oraha!

Sastojci:

margarin 250 g
šećer 100 g
žumanac 2
vanilin šećer 1
prašak za pecivo 1/2
jogurt 180 ml
brašno 500 g
orasi 150 g
džem od kajsije 9 kašika

Kako pripremiti:

Tijesto: Margarin držati na sobnoj temperaturi, da može lakše da se umuti, dodati mu 100 grama šećera, vanilin šećer, 2 žumanca i jogurt. Mutiti špatulom, pa postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo dok se ne dobije kompaktno tijesto.

Razvući u obliku pravougaonika 35×20 cm i isjeći tri trake. Po sredini traka staviti fil: 3 kašike džema i 50 grama sjeckanih oraha, tako i na preostale dvije trake. Savijati trakice sa strane ka sredini, okrenuti savijeni dio na dole i isjeći štrudlice dužine oko 3-5 cm. Moje su bile 5 cm. Peći ih na temperaturi od 180 stepeni negde oko 10 do 12 minuta. Ne treba da porumene, treba da ostanu svijetle. Pečene posuti sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.