Kraljica Elizabete slavi jubilej tj, 70 godina od kako je na prijestolju. Upisana je u knjige najduže vladajućeg monarha u historiji Britanije , a sve to vrijeme njen zaštitni znak bili su kostimi jarkih boja. Ovakvo odijevanje kraljice Elizabete dostiglo je vrhunac na proslavi 90 tog rođendana 2016. godine kada je nosila neon zelenu kombinaciju i postala predmet šale na internetu.

 

Međutim, kraljica ima dobar razlog za takvo oblačenje. Ona želi da u svakom trenutku bude prepoznatljiva u masi i da svaki njen podanik može da je lako vidi koliko god bio udaljen od nje. ” Želi da se izdvoji i bude uočljiva, tako da ljudi mogu da kažu: “Vidjeo sam kraljicu” – ispričala je jednom prilikom Sofija, grofica od Veseksa.

 

Iza ovog se krije dirljiva priča. Naime, prilikom preuzimanja vlasti kraljica se zaklela da će služiti narodu, a upućeni kažu da je tu ulogu veoma ozbiljno shvatila i da je se pridržava. Noseći lako uočljive komplete kraljica simbolično poručuje svakom podaniku svoje države da je tu za njega i da on može da je vidi. ” Moraju da me vide da bi vjerovali u mene – rekla je Elizabeta II još kao djevojka.