Zaista fenomenalne štrudlice sa đemom od šljiva

Ove štrudlice su desert za koji definitivno nećete morati ni ponuditi nekoga, jer će itekako biti dobro dočekan a bogme i pojeden.

Sastojci:

150 gr šećera u prahu
200 gr masti
9 kašika hladne vode
2 kašike jabukova sirćeta
1 kašičica sode bikarbone
550 gr brašna
1 vanilin šećer
džem od šljiva
šećer u prahu

štrudlice 1

Priprema:

U jednu posudu staviti mast i šećer u prahu. Umutiti da bude pjenasto pa onda dodati sirće, hladnu vodu, sodu bikarbonu te brašno.

Zamijesiti tijesto i ostaviti na hladnom da odstoji 1 sat. Pošto tijesto odstoji podijeliti ga na 2 dijela.

Svaki dio fino oblikovati u valjak, jer kad budemo valjali ploču od tijesta da nam bude četvrtastog oblika ne okruglog.

Oba dijela tijesta razvaljati u ploču dimenzija 21 x 30 cm. Oba razvaljana tijesta uzduž podijeliti na 3 dijela.

štrudlice 2

Da bi ivice tijesta bile ravne prilikom valjanja slobodno koristiti lenjiar. Na svaki dio staviti uzduž džem pa presaviti. Isjeći presavijeno tijesto na 5 dijelova.

Štrudlice stavljati u pleh sa prethodno obložen papirom. Peći na 170 stepeni oko 20 minuta. Kada su štrudlice gotove uvaljati ih u šećer u prahu pomješan sa vanilin šećerom.