Slano ukusno jelo koje je davno zaboravljeno – barabca sa sirom
U fil od sira možete po želji dodati i malo špinata ili blitve.
Sastojci:
brašno 350 g
mlijeko 150 ml
voda 150 ml
svježi kvasac 20 g
prašak za pecivo 1/2
šećer 1 kašičica
so 1/2 kašičice
jaje 1
mast 2 kašike i 1 kašika za premazivanje
Preliv:
sir 300 g
jaje 1
Kako pripremiti:
U malo dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko i vodu sa izmrvljenim kvascem, kašičicom šećera i brašna. Sve dobro izmješati i ostaviti na toplom da fino nadođe. U vanglicu sjediniti brašno, so i prašak za pecivo, pa dodati nadošli kvasac, jaje i 2 kašike masti. Sa rukom izmješati ove sastojke kako bi se dobila ujednačena kašasta smjesa.
Tijesto prekriti i ostaviti da miruje dok fino ne nadođe. Okruglu tepsiju premazati sa mašću i zagrijati je. Sipati u zagrijanoj tepsiji tijesto. Posebno umutiti sir sa jajetom i premazati ga preko tijesta. Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Možete poslužiti sa omiljenim umakom i sezonskom salatom. Prijatno vam!