Poznati epidemiolog Tidorović kaže da ovaj soj ima blažu kliničku smrt . brzo se širi i trebalo bi da se što više građana vakciniše.

 

Situacija je objašnjiva, i SZO skreće pažnju da je situacija ozbiljna, iako je delta soj nešto blaži a pojačana epidemija se dešava obično u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gdje se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije”, objasnio je Tiodorović. Za razliku od predhodnih sojeva delta soj ima drugačije simptome.

 

“Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se sada javlja kod mladih jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije”, rekao je Tiodorović. Prema riječima epidemiologa u Srbiji je dosta je smanjen broj pozitivnih slučajeva iako u nekim krajevima Srbije imaju blago povećanje. Najveći broj se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

 

“Zbog toga je važno da ovaj period iskoristimo za vakcinaciju a poseban apel ide ka mladima koji žele da idu na festivale i žurke”, poručuje Tiodorović.