U današnjem članku vam otkrivamo tajne največih kuhara a to je kako da pripremite jaja na najbolji mogući način.

 

Peku ih kraće nego što mislite

Džejmi Oliver podvlači da će se jaja kuvati još malo nakon što ih sklonite s ringle, pa ih uvijek prži nešto kraće, tako da izgledaju kao da su još uvijek nešto sirovija nego što bi želio. U toploj tavi jaja će nastaviti da se kuvaju.

Sklanjaju ih sa vatre

Gordon Remzi kajganu sprema tako što tavu drži na vatri, pa ga skida s nje na hladnu ringlu, i taj proces ponavlja četiri puta tokom pravljenja jela.

Imaju trik za poširana jaja

Mnogi se ustručavaju da prave poširana jaja jer su teška za “tempiranje”. Džulija Čajld uvijek je jaja poširala tako što stavi vodu da provri, probuši rupu iglom na vrhu jajeta, ubaci ga u ključalu vodu na deset sekundi i izvadi. Potom smanji vatru tako da voda ne vri i razbije jaje u nju. Jaje koje se kuvalo čak i samo deset sekundi bolje će zadržati oblik i bjelance neće biti “zamagljeno”.

 

Služe jaja na toplom tanjiru

Napravili ste ukusno jelo s jajima, makar to bila i samo dva jaja pržena “na oko”? Neće biti toliko ukusna ako ih samo preručite u hladan tanjir. Kuvari uvijek zagriju tanjir, makar pod mlazom vruće vode, i onda jaja serviraju na toplom tanjiru.

Koriste maslac

Postoji i “naučno” objašnjenje. Ulje će lijepo prenositi toplotu, ali dok se maslac grije, otpušta vodu u vidu pare, zbog čega će jaja biti prozračnija i kremastiji.