VRHUNSKA KARAMEL TORTA – ODUŠEVIT ĆETE SE KOLIKO JE DOBRA, A TAKO JEDNOSTAVNA ZA NAPRAVITI!

S razlogom se zove vrhunska karamel torta – kad je probate, sigurno ćete se oduševiti jer je zaista toliko dobra! Nije ju teško napraviti a biskvit je uistinu poseban i mekan.

Potrebno:

4 kom jaja

80 grama brašna i šećera

malo vanil arome

Krema:

6 dl slatke pavlake za šlag

160 grama bijela čokolada

30 dkg kristalnog šećera

Postupak:

Skuhajte slatku pavlaku, sklonite sa vatre. Otopite 3 žlice šećera u dubljoj šerpici pa kad se počne topiti dodajite postepeno ostatak šećera dok se ne karamelizira i poprimi smeđu boju. Kad se otopi, dodajte manji dio vruće pavlake stalno miješajući i onda ostatak pa sjedinite. Dodajte i sitno nasjeckanu bijelu čokoladu pa izmiješajte i izlijte u posudu pa ostavite u frižider – preporučeno da odstoji preko noći

Razdvojite bjeljanca i žumanjca pa napravite čvrst snijeg od bjeljanaca sa šećerom i vanilom i potom dodajte umućena žumanjca. Izmiješajte dobro pa dodajte brašno. Izlijte u nauljen pleh i pecite na 160 stepeni oko 30 min. Ohladite i prerežite koru na 3 dijela

Ohlađenu kremu izmiksajte počevši sa niskom brzinom i filujte kore pa premažite cijelu tortu ostatkom. Ostavite u frižider na najmanje 3h