Nakon ljetovanja preplanula koža će polako da blijedi, ali će i da izgledati umorno, isušeno, a često se javljaju tamne mrlje. Naime , pojavit će se i nove bore , a stare će biti više vidljivije , a sve zbog sunčevih zraka. Zato je koži tokom ljeta neophodna dodatna njega kako bi se oporavila. Najvažnije je povratiti vlažnost i masnoću kože.
Laka njega
Nemojte se tokom ljeta umivati vrućom vodom, jer tako možete oštetiti kapilare. Umivajte se mlakom ili hladnom vodom. Znojenje dodatno oštećuje i prlja kožu, pa je važno da redovno čistite lice i tijelo. Lice možete čistiti i jogurtom. Nanesite tanak sloj jogurta na lice i blago masirajte. Laktoza, kiselina koja nježno razlaže mrtve ćelije epiderma, dodatna je pomoć u regeneraciji kože i umirivanju upaljenih dijelova. Isto možete raditi i po cijelom tijelu.

Piling i hidratacija
Izumrle ćelije epiderma važno je ukloniti, a za to su najbolji pilinzi jer oni stimulišu proizvodnju novog kolagena. Pilinge možete sami da pravite pomoću meda, morske soli, kukuruznog brašna, maslinovog ulja.

aloe vera

Aloja vera
Osim što umiruje kožu, aloja vera zaista je idealna i u borbi protiv opekotina od sunca ili isušene kože posle solarijuma. Aloja vera smanjuje pojavu dosadnih akni, koje se često javljaju tokom ljeta kao poslijedica znojenja, pa je aloja vera idealan preparat i u njezi kože. Gel ili piling od aloje vere otvoriće pore i smanjiti pojavu akni.
Nahranite kožu iznutra
Ulje noćurka koje se može naći u obliku kapi ili kapsula, poboljšava elastičnost kože, a takođe smanjuje iritaciju i ujednačava ten. Ovo ulje stavljajte uveče, na komadić vate nanesite nekoliko kapi i i tapkajte lice. U isto vrijeme vodite računa i šta jedete. Nije loše da u ljetnjem periodu uzimate suplemente sa selenom, vitaminima A, C i E. Ovo će pomoći da spriječite starenje kože. Iz ishrane izbacite bijeli hljeb, kao i svinjsko i juneće meso.