Sobne biljke su popularne eđu ljudima jer se čini da je se o njima lako brinuti. On što je najvažnije jeste da razumijete šta vam biljka pokušava da kaže pomoću svojih listova.

 

Naime, smeđi listovi su prirodni dio rasta i starenja biljke. međi vrhovi biljke, ovo je obično znak da je vaša biljka bez dovoljno vode. Ali može da znači i više uzoraka: ne zaljevate biljke redovno, zemljište je loše kvalitete i ne drži vodu dovoljno dobro, korijen je možda oštećen, možda što je prije bilo preplavljeno ili zato što je vazna premalena.

Potrebno je da sljedeće uradite, na dnu vazne ostavite jednu mokru spužvicu, a ono će da apsorbuje svaku suvišnu vodu i tako da oslobodi biljku ako se nalazi nepotrebna voda. Zatim ubacite u lonac vodu s vodom koja ima male rupice u tlu, također bocu možete da napunite sa vodom. Ono će uzimati vodu iz akumulacije kad joj je potrebno.

 

Ako je u sredini lista smeđeto je znak da se previše zaljeva. Ako je tlo previše vlažno to stvara vlažno okruženje, a to je idealno za razvoj gljivica. Ta se bolest pojavljaju u smeđim mrljama u sredini lista i proširiti će se dalje od sredine u kasnijim fazama. Kada stavite filteri za kafe će omogućiti isticanje viška vode uz zadržavanju tla na mjestu. Ostat ćete bez nereda i bez zdrave biljke.