Danas vam donosimo spisak namirnica koje bi trebali da izbjegavamo da konzumiramo. Doktori upozoravaju da je veoma važno da prilikom kupovine hrane čitamo deklaraciju na hrani , a i da vodimo računa o tome šta jedemo.

 

 

Paštete su jedna od namirnica koje je potrebno da izbjegavamo, koje spadaju u grupu proizvoda koje imaju lošu kvalitetu, jer se za njih uglavnom koriste meso najgore kategorije, a 50 posto paštetu ne čini meso, a to su voda, masnoće, kožice, iznutrica i ostalo. Također, margarin je hidrogenizovano biljno ulje, najčešće suncokretovo ili kukuruzno, a proces hidrogenizacije podrazumjeva pretvaranje masti u tečne u čvrste, dok se po nekom zakonu u margarin moraju da dodaju vitamini A,D i E kako bi sastav bio što sličniji maslacu.

 

Jedna od štetnih namirnica je i majoneza koje bi trebali izbjegavat jer oko 75% majoneze čini ulje, a 100 gr majoneze. light mahoneza imaju manje masti ali i dalje nemaju nikakvih nutritivnih vrednosti. Ako piše da je u majonezi ima maslinovog ulja, treba da znate da je samo 15 psoto maslinovog ulja unutar majoneze, a sve ostalo je suncokretovo ili kukuruzno ulje.