VARENA KROMPIRUŠA – zanimljiv način pravljenja pite !

Da li ste probali ovakvu pitu, ako niste obavezno to učinite – varena krompiruša!

Potrebni sastojci:
1kg krompira
500gr gotove jufke
2 glavice luka
2 jaja
1 pavlaka
2 kašike sitno sjeckanog peršuna
malo bibera i soli

Način pripreme:
Krompir operite i  stavite da se kuha. Kuhan krompir izvadite iz vode da se malo ohladi. Dok se hladi pripremite luk. Luk isjeckajte što sitnije. Zagrijte ulje na tavi i dodajte luk. Luk pržite da se  dobije žutotamna boja. Ohlađen krompir ogulite i izribajte na rende,te dodajte prženi luk,so i  biber . Lagano umijesite, pa dodajte pavlaku,jaja i  peršun . Još jednom izmijesite da se  ujednači masa.

List jufke (po dužini) skupite na faltne i i preko pola sastavite. Krajeve prebacite jedan preko drugog. Sa četkicom malo  nakapajte ulja na jufku, na početak jufke stavite punu kašiku fila i savijte 2x prema skupljenoj strani. Zatim okrenite da skupljena strana dođe na gore . Isto tako uradite sa preostalim listovima jufke,dok se  fil sav ne utroši.

Pouljite tepsiju, i poredajte savijene jufkice. Četkicom ih malo pouljiti,  i premažite istučenim žumancetom sa malo mlijeka.Pospite kimom.  Pecite pitu prerivenu backpapirom i na 200°C.