U zadnjih nekoliko dana imali smo veliki broj diskusuja na temu Srebrenice i Bosne i Hercegovine a sve je počelo od Zvezda Granda.

Naime, jedan finalista Sadik Hasanović je prije izvjesnog vremena pjevao pjesme o istrebljenju Srba kao i o Naseru Oriću. Krenulo je ratno koškanje da li je u Srebrenici bio genocid ili nije. U Republici Srpskoj još uvijek se negira genocid dok u Federaciji je nazivaju genocidnom tvorevinom. Međutim danas je odjeknula vijest kada je Valentin Incko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, a u kojem se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u Srebrenici.

 

Kazna će biti od 6 mjeseci do 5 godina ko javno odobri ili porekne ili grubo umanji da opravda genocid. Odavno je poznato da je Marina Tepić potpresjednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa je potpisala 2016. godine prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, i tom je prilikom zahtjevala da se srpski narod osudi za genocid, isto tako se zalagala i za to da se sličan zakon donese i u Srbiji.