ULJEVAK PO NAJSTARIJEM BOSANSKOM RECEPTU – brzi doručak koji podsjeća na djetinstvo!

Ovo je carska pita koja se prije stalno pravila velikanima. Bogata je mesom a njeno mekano tijesto u koje je smješteno meso je neodoljivo i mnogo slasno. Prisjetite se mladih dana kada vam je ovo bio najdraže jelo.

Sastojci su

3 jaja
500 ml mlijeka
3 šolje od 2oo ml brašna
1 mala kašikica praška za pecivo
so
2-3 kašike maslaca
3oo ml mlijeka za preliv
kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje

Način pripreme

Umutite 3 jaja oa im dodajte mlijeko i brašno. (mlijeka oko pola litre a brašna 3  šolje od 2oo ml) , so i 1 mala kašikica praška za pecivo.

Zagrijite rernu na maksimalno dok pripremate smjesu. Stavite 2 kašike maslaca u tepsiju a kad se maslac istopi i dobro zagrije dodajte umućene sastojke.

Pecite negdje oko 15 minuta,pa izvadite iz rerne ,isjecite na kocke. Onda zalijete sa oko 3oo ml mlijeka i još kratko vratite u rernu da se zapeče.Kada izvadite iz rerne premažete sa vrhnjem za kuhanje ili kiselom pavlakom, ipak najbolje je domaćim kiselim kajmakom. Ako  želite da vam lijepo porumeni do vas je,ostavite samo malo duže da se peče . Najbitnije je da mlijeko i jaja imaju sobnu temperaturu.