Lagano hrskavo pecivo , možete jesti za doručak uz neki namaz ili samo.

Potrebno vam je:

300 ml tople vode
1 kašičica šećera
1,5 kašičica suvog kvasca
2 kašike ulja
550 g brašna
1 kašičica soli
100 gr susama
8 ml mlake vode
1 kašikica meda

Priprema

U posudu pomiješajte vodu, šećer, ulje i kvasac. Ostavite da odstoji pa dodajte brašno i so. Brašno dodajete iz tri puta. Dobro promiješajte varjačom brašno, prije nego što dodate sljedeću količinu. Umijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostavite na toplom mjestu da se udvostruči nekih sat vremena. Ako ne možete da čekate, ubrzajte ovaj proces tako što ćete zagrijati rernu na 50°C, pa ubacite tijesto tamo i ostavite 25-30 minuta. Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto i podjelite na osam dijelova. Svaki dio razvucite na debljinu od 40-45 cm, pa sastavite krajeve.
Mlaku vodu i med pomiješajte, pa sjedinite. Svaki đevrek uvaljajte u vodu i med, pa u susam i redajte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 200°C nekih 20 minuta.