UKUSNI I JEDNOSTAVNI.

Potrebno je:

– 250 ml toplog mlijeka
– 1 kesica suhog kvasca
– 1 kašičica šećera
– 50 ml ulja
– 100 ml jogurta
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica praška za pecivo
– 350-400 g bijelog brašna

Za preliv :

– 1 kašičica soli

– 2 kašičice brašna
– 6 kašičica vode

Priprema;

U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, pa promješajte. Pa zatim dodajte ulje, pa ponovo promješajte, pa sipajte brašno, so, prašak za pecivo i jogurt, i umjesite tijesto. Kada umjesite glatko tijesto, premažite ga sa uljem i pustite da odstoji 20 minuta. Na nauljenoj površini premjesite tijesto i podijelite ga na 8-10 loptica približino iste velečine. Kružnim pokretima izmjesite svaku lopticu i neka odstoje još 10 minuta. Svaku lopticu prstima malo razvucite, pa urolajte. Dobijeni štapić rolajte rukama, kako biste ga rastanjili. Poredajte u pleh obložen pek papirom. Premažite ih sa vodom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta. U međuvremenu napravite preliv tako što ćete dobro promješati sve sastojke (so, brašno i vodu). Slane štapiće prelijte sa pripremljenom smjesom i vratite da se peku još 15 minuta. Kada su gotovi premažite ih uljem i neka se ohlade, pa poslužite.