Idealna večera ili doručak.

Potrebni sastojci su:

  • 200 ml mlijeka
  • kašičica šećera
  • jaje i žumance
  • malo soli
  • 15 g svježeg kvasca
  • 350- 400 g brašna
  • 150 g mljevenih čvaraka
  • susama, kima i krupne soli

Priprema:

Prvo rastopiti kvasac sa šećerom u mlijeku, pa kad se aktivira dodati jaje, brašno, so i zamjesiti srednje tvrdo glatko tijesto. Pokriti folijom i krpom pa ostaviti da naraste oko 30 minuta. Razviti na sto u pravozgaonik pa premazati čvarcima i preklapati kao za salčice. Ostaviti da odmori pokriveno 15 minuta. Razviti na 1 cm debljine i vaditi pogačice. Redati u pleh koji ste obložili pek papirom. Ostaviti opet da odmore 10-15 minuta. Za to vrijeme zagrijati rernu na 210 stepeni pa peći oko 25 minuta. Pred kraj smanjiti temperaturu na 190 stepeni.